perjantai 30. maaliskuuta 2018

AAC-työpaja vanhemmille

Sateenkaaren puheterapiassa käyvien lasten vanhemmille järjestettiin 20.3.2018 AAC-työpaja.  Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikaatiokeinot (AAC) sisältyvät monen lapsen kuntoutukseen. Vanhempien rohkaisu ja opastus AAC-polun kulkemiseen on osa puheterapiaa. AAC:n monipuolisuus ja sen laajat käyttömahdollisuudet aukenevat perehtymisen myötä.  Kokemusten kautta löytyy myös AAC:n vuorovaikutusta vahvistava voima ja kasvu.

Arkikeskusteluun ja kommunikaatioon perehtyvä työpajailta oli järjestetty Sateenkaaressa jo aikaisemmin. Tällä kertaa aihepiiri oli leikkisä. Tarkoituksena oli antaa vanhemmille ideoita siihen, miten liittää kuva- ja viittomakommunikaatiota kotona lapsen kanssa yhteisiin leikki-, peli-, laulu- ja kirjanlukuhetkiin.

Esimerkiksi Maisa-kirjaan liitetty kuvatuki tuo kuvakommunikaation luontevasti mukaan lukemiseen. Osoiteltavat lisäkuvat voivat toimia yksittäisinä tai niitä voidaan yhdistää pieniksi lauseiksi.


Kuva- ja viittomatuki sopii monenlaisiin kirjoihin. Kirjoja voi tehdä eri aihepiireistä itsekin. Kuvassa eläinviittomakirjat on tehty Papunetin avulla.


Musiikki- ja lauluhetkiin voi liittää laulukuvia ja viittomia.


Ilta toteutettiin messutyyppisesti. Vanhemmat saivat kuljeskella ja tutkia esille koottuja materiaaleja. Puheterapeutit auttoivat vanhempia suunnittelemaan perheen käyttöön sopivaa materiaalia. Yhdessä valmistettiin kotiin viemisiksi kuvitettuja kirjoja, leikkikuvia, laulukortteja ja peleihin sopivia kommunikaatiotauluja.

                                                                 Vauvanhoitoleikki

                                                                   Ryhmä Hau -leikki

Meripelastuskoira Köpin lääkärileikki


Ilta oli kiva ja kiinnostava. Vanhemmat saivat tietoa myös tukiviittomien opetuksesta, VSSHP:n Tikoteekin kommunikaatioapuvälinearvioinneista ja Papunetin kuvatyökalun käytöstä. Puheterapeuteilla oli myös takataskuissaan paljon sovellettavaa tukiviittomaopinnoistaan ja uusimmista kuvakommunikaatio- ja vuorovaikutuskoulutuksista, joihin he olivat yhdessä osallistuneet Kehitysvammaliitossa ja Kipinäkeskuksessa Helsingissä.

Kiitos mukavasta yhdessäolosta! Pauliina, Julia, Camilla ja Marjaana -puheterapeutit


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.