sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Muutoksia kuntoutuspalveluissa

Kevään terapioiden toteutuksissa on muutoksia poikkeustilanteen vuoksi.

Sateenkaaressa seurataan ja noudatetaan tarkasti Sosiaali- ja terveysministeriön, THL:n, Kelan, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin ja maksusitoumuksien osalta kuntien ja yhteistyökumppanien ohjeistusta liittyen COVID-19-epidemiaan.

Kela suosittaa, että vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen yksilöterapiat järjestetään etäkuntoutuksena, jos etäkuntoutus sopii asiakkaalle ja terapeutille. Parhaillaan kehitämme etäkuntoutuspalvelua, jossa terapiakäynti tai neuvottelu toteutuu oman tutun terapeutin kanssa videopuhelun avulla. Jos asiakas on lapsi, lapsen vanhemman tai muun turvallisen aikuisen pitää olla läsnä. Videopuhelut toteutetaan tietoturvallisesti Valviran ohjeistusta noudattaen. Osallistumiseen tarvitaan tietokone, tabletti tai älypuhelin sekä internet-yhteys ja sähköpostiosoite. Neuvomme yksityiskohtaisesti, miten edetään, mikäli kuntoutuksessa päädytään etäterapiavaihtoehtoon.

Terapia voidaan Kelan antaman tarkennuksen pohjalta toteuttaa edelleen myös läsnäkuntoutuksena, mikäli kuntoutuja/huoltaja ja terapeutti sopivat siten yhteisen tilannearvion ja harkinnan pohjalta. Kuntoutus voi poikkeustilanteen vuoksi myös keskeytyä joksikin aikaa ja jatkua myöhemmin tauon jälkeen tiivistetysti.  Terapioita toteutetaan läsnäkuntoutuksena vain tarkasti harkiten. Tarvittaessa Kelan kuntoutuspäätöstä voidaan jatkaa enintään 6 kuukaudella kuntoutussuunnitelman mukaisesti. Näistä kaikista vaihtoehdoista käydään keskustelu yksilökohtaisesti.

Maksusitoumusasiakkaiden terapioista on omat ohjeistukset, joita noudatamme.

Vallitsevan korona-virustilanteen vuoksi haluamme pienentää viruksen leviämistä kaikilla mahdollisilla keinoilla. Toimintamallina on huolellinen käsihygienia (käsienpesu, käsihuuhteiden käyttö), pintojen siisteys, toisia huomioiva käyttäytyminen (aivastaminen hihaan tai puhtaaseen paperinenäliinaan) ja vain terveenä terapiaan -periaate.

Saat lisätietoja omalta terapeutiltasi henkilökohtaisessa yhteydenotossa. Avoin keskustelu ja huolellinen tilanneharkinta auttavat asiassa eteenpäin.

Voimia kaikille näihin poikkeusoloihin ja vaikean ajan yli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.